2011. május 29., vasárnap

Látszódni és Látni

Ezt az alapelvet az első, vezetéssel kapcsolatos órán hallottam.
Most azonban más tartalommal töltöm meg. Tanítani szeretnék és ehhez segítségül hívom az összes elérhető forrást, lehetőséget. Mivel az önéletrajzok beküldése nem járt eddig sikerrel, arra gondoltam, hogy sokkal kreatívabban is bemutatkozhatom, ha lenne lehetőségem bemutatni saját ötleteimet, hitvallásomat, terveimet  digitalizált világunkban.
Természetesen nem vagyok meggyőződve vállalkozásom sikeréről, de legalább cikkek, újdonságok olvasására is motiválom magam, mindamellett ötleteket és játékokat is megoszthatok, melyeket nagyon megszerettem (vagy a gyerekek megszerettettek velem).

Ebben az első bejegyzésben egy játékot ismertetek:

Blow the line (Robbantsd a sort)
A játékot bármely órán játszhatjuk, lényege az igaz-hamis (előnye, hogy megmozgatja a gyerekeket, hátránya, hogy megbolygatja az osztályt). A tanulóinkat egy sorba állítjuk és ha igaz az állítás (vagy helyes az angol mondat) akkor jobbra, ha hamis vagy helytelen akkor balra kell ugraniuk. Szövegértési feladatoknál, szófajoknál, más-más lehet a tét. (segítség lehet, ha felírjuk a táblára, hogy melyik oldal mi lehet).
Természetesen lehet arra használni, hogy felmérjük, mennyire értettek meg a gyerekek egy anyagot, ekkor nem kell kiesnie azoknak akik rosszul ugranak, de persze versenyezni is lehet.
Egy angol órán, ha helyes-helytelen mondatokkal játszunk, mindig kérjünk meg valakit, hogy javítsa, és mondja el helyesen a mondatot (ezt közösen el is ismételhetjük).

1 megjegyzés: